Inga resor just nu

12 jan

På grund av ökad smitta av Covid-19 i världen har Taiwan skärpt sina inreseregler. Det är därför inte möjligt för familjer att få visum och åka till Taiwan för att hämta barn genom adoption just nu. 

Taiwan med sina 23 miljoner invånare, har på ett närmast unikt sätt tacklat Covid-pandemin. Totalt, från början av 2020 och fram till idag, har enbart drygt 800 personer bekräftats smittade och endast 7 personer har avlidit på grund av sjukdomen. Nästan samtliga fall av smitta i Taiwan kan kopplas till resande som kommit från utlandet.

Restriktioner för resor till Taiwan har också funnits tidigare, men adoptivfamiljer har under hösten kunnat söka ett särskilt visum och åka till Taiwan för att hämta barn. Familjerna har bland annat fått lämna Covid-test och suttit i karantän på hotell i 14 dagar vid ankomst till Taiwan, men detta har trots allt fungerat väl. Men från och med den 1:a januari utfärdas inte längre visum för resor som en följd av de skärpta reglerna. 

Adoptionsprocesser i Taiwan tar alltid ett antal månader, då det görs en domstolsprocess innan barnet kan hämtas. Det innebär att det inte är säkert att familjer som är i process drabbas av de nya inresereglerna som gäller nu.

Vi hoppas att utvecklingen med vaccin och restriktioner i världen ska bromsa smittan och möjliggöra resor snart igen.