Adoptionsmöjligheter just nu

12 jan

2021 är nog för många förhoppningarnas år. På att vaccin mot Covid-19 ska göra tillvaron roligare och enklare. Eller på att få bli förälder.

För dig/ er som funderar på adoption, har vi skrivit en sammanfattning på vilka adoptionsmöjligheter som finns via Barnens Vänner just nu.
 

Ingen väntetid i Sverige

Vi kan skicka nya ansökningar till alla våra utlandskontakter utan väntetid i Sverige. Hongkong är ett litet program utifrån att det är få barn där som behöver internationell adoption, skickar de allra flesta adoptivsökande familjer skickar sin adoptionsansökan till Taiwan. 

Taiwan - olika kontakter/ olika krav

I Taiwan har vi två olika kontakter; Cathwel och St Lucy. Båda organisationer jobbar med att stötta kvinnor i kris och att ge barn som är i behov av en ny familj en adoptivfamilj i Taiwan eller i något av de länder de samarbetar med. Barnens biologiska mamma kan ofta vara delaktiga i hela processen.
 
Det som skiljer organisationerna åt är till exempel vilka krav de ställer på de familjer som vill adoptera. St Lucy kräver bland annat att par varit gifta i tre år, medan Cathwel accepterar att man nyligen gift sig om man varit sammanboende i minst fem år.
 
De olika kraven är ofta något som styr om en familj som vill adoptera skickar sin ansökan till Cathwel eller St Lucy.

Väntetid innan man blir vald till ett barn

Väntetiden hos både Cathwel och St Lucy varierar väldigt beroende på vilken öppenhet adoptivsökande familjer har inför barns bakgrund och behov. Vissa familjer har knappt hunnit skickat sin adoptionsansökan innan de blir matchade med barn, medan andra väntar många månader, ibland år.

Hur påverkar Covid 19?

Taiwan med sina 23 miljoner invånare, har på ett närmast unikt sätt tacklat Covid-pandemin. Totalt, från början av 2020 och fram till idag, har enbart drygt 800 personer bekräftats smittade och endast 7 personer har avlidit på grund av sjukdomen.  Dagsfärsk statistik finns här
 
Vi ser att arbetet med att matcha barn och familjer, och domstolsprocesser fortsätter som tidigare. Under hösten 2020 har adoptivsökande också kunnat åka och hämta barn. Det har dock krävts att man sökt visum och suttit i karantän i 14 dagar vid ankomst till landet, men rutiner och hotell för boende under karantänstiden har tagits fram på ett imponerande sätt.
 
Sedan 1:a januari 2021 har Taiwan dock skärpt inresereglerna ytterligare. Detta som en följd av ökade smittotal i världen, samt nästan alla fall av smitta i Taiwan kan kopplas till resande som kommit från utlandet. Det är därför inte möjligt för familjer att få visum och åka till Taiwan just nu. Vi hoppas att utvecklingen med vaccin och restriktioner i världen ska bromsa smittan och möjliggöra resor snart igen.

Adoptionsprocesser i Taiwan tar alltid ett antal månader eftersom det görs en domstolsprocess innan barnet kan hämtas, så det är inte säkert att familjer som är i process drabbas av de nya inresereglerna som gäller just nu.

Hongkong

Då det enbart är ett fåtal barn i Hongkong som behöver internationell adoption, meddelar vår samarbetsorganisation i Hongkong om de har barn som "söker familj". Vi har då möjlighet att lägga ut en kort, kort notis om att ett barn eller flera är aktuella, så att adoptivsökande som hunnit få ett medgivande från kommunen kan bli aktuella. 

Så håll gärna koll på de nyheter vi publicerar här på hemsidan eller på vår Facebooksida, om ni är intresserade.

 

Har ni frågor är ni förstås varmt välkomna att kontakta oss på kansliet – vi svarar gärna på funderingar och hjälper till att guida er vidare i processen.