Uppdatering om adoptionsstoppet i Kenya

4 dec

Idag kom den första uppföljande informationen om det stopp som den kenyanska regeringen införde för internationella adoptioner för en vecka sedan.

Little Angels Network, LAN, som Adoptionscentrum och Barnens Vänner samarbetar med i Kenya skriver att de som adoptionsorganisation inte har fått någon officiell information om beslutet från regeringen.

LAN bekräftar att situationen är politiskt laddad och misstänker att ett antal frågor lett fram till detta beslut. En är t ex att LAN och andra adoptionsorganisationer reagerat på att olika organisationer som arbetar med adoption i Kenya har behandlats olika vad gäller krav på licens och övervakning.

De kenyanska adoptionsorganisationerna har haft möten och tillsammans skrivit ett brev till myndigheten för att få mer information om hur pågående ärenden ska hanteras. Organisationerna har beslutat att frysa nyligen förmedlade barnbesked vilket innebär att de familjer som fått detta och planerat resa till Kenya inte kan göra det, i väntan på att andra uppgifter.

Organisationerna är positiva till att familjer som är på plats med sina barn i Kenya ska kunna fortsätta sina processer, utifrån att arbetet med adoption ska ske utifrån barnets bästa.

Organisationerna försäkrar att det pågår en mängd aktiviteter från olika parter för att klarhet ska bringas i den uppkomna situationen och hoppas att det kommer att komma lösningar inom kort.

Organisationerna har också kontakt med den svenska ambassaden i Kenya, som är engagerade och aktiva. Bland annat kommer ambassadören Johan Borgstam försöka få till stånd ett möte med Ahmed Hussein på Children’s Department.